Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов портал Климадапт ще ни информира за климатичните промени

Налага се да се адаптираме към климатичните промени, подчерта образователният експерт Мариана Банчева

| Интервю
Снимка: Pixabay

Нов информационно-образователен портал Климадапт ще бъде представен в понеделник. Той ще съдържа полезна информация за климатичните промени у нас и ще може да се използва от ученици, учители, родители и граждани

Голямото внимание на всички политически лидери към климатичните промени ни провокира да създадем достъпен образователен ресурс, който може да се използва в училищата и в извънучилищните дейности, обясни пред БНР Мариана Банчева - програмен директор на Националната асоциация на ресурсните учители и бивш зам.-министър на образованието.

Порталът е разработен в рамките на проект "Променяме се с климата", добави тя и уточни, че той съдържа богато разнообразие от образователни ресурси и е в три части. 

По думите ѝ първата част е информационнаВ нея се съдържа огромната базова информация на достъпен език, свързана с причините за климатичните промени, последиците от тях, както и мерките на България и международната общност за тяхното ограничаване.

Вторият модул съдържа 14 образователни сценария, които изследват всички видове сектори, засегнати от климатичните промени, посочи Банчева. В тях има над 10 различни видове образователни дейности, които могат да бъдат организирани както в рамките на задължителните часове, така и в проектнобазираното обучение. Тя подчерта, че дейностите предполагат дейности извън училището. 

По думите ѝ също са разгледани 16 основни професии от гледна точка на това как влияят на климатичните промени или как са засегнати. Те са подбрани от гледна точка на обществена популярност и значимост, каза Банчева и добави, че климатичните промени ни влияят по много и различни начини


Порталът предлага и мерки срещу климатичните промени. Според образователния експерт големите причини, свързани с тях, са парниковите газове. Мерки са всички неща, които могат да доведат до тяхното намаляване, обясни тя и подчерта, че те могат да са много простички, като например озеленяване на градските улици. Наличието на дървета по улиците намалява с до 10 градуса температурата през лятото, даде пример Банчева. Тя изтъкна, че многото климатици затоплят изключително много околната среда

"Не можем да се похвалим с това да се планират градинки и паркови пространства. Изграждането на големите квартали не е планирано със залесяване и изграждане на специфични паркови пространства, съобразени по размер с броя на жителите, за които се строят".

Борбата да спрем затоплянето с до 1,5 градуса е голяма цел, но ние като че ли в последните години я губим, изказа мнението си Мариана Банчева и бе категорична, че затова се налага да се адаптираме към тези промени в климата.

Още за новата платформа чуйте в интервюто на Диана Дончева с Мариана Банчева в предаването "Преди всички". 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна