Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи онлайн референдум в Кипър

Снимка: архив

В Кипър гласуват в първия онлайн референдум. Той е и първият, който се осъществява чрез специалната платформа „Гласът на гражданите“, създадена от правителството за двупосочна комуникация на обществото с властта.

Два въпроса към гражданите отправи правителството в необвързващия онлайн референдум, който стартира. То пита дали минималната възраст за гласуване трябва да бъде намалена от предвидените в момента 18 години и ако отговорът е „да“ – дали тя трябва да стане 16 или 17 години.

Избирателите могат да дадат мнението си до 7 април, а резултатите от вота ще бъдат обявени на 9 април.

Режимът на работа на платформата защитава анонимността на избирателите, сигурността на личните им данни и валидността на подадените гласове.

Онлайн системата за гласуване е достъпна на гръцки, турски и английски език.

Намерението на правителството кипърците да гласуват от 17-годишна възраст бе заявено от президента Никос Христодулидис в годишното му обръщение към нацията на 29 януари. През февруари той обяви и създаването на онлайн портала „Гласът на гражданите“ като форма за засилване на „демокрацията на участието“.

Чрез платформата правителството ще провежда съвещателни гласувания на гражданите по актуални и ключови теми, свързани с подготвяни законодателни и политически актове, за да чуе позицията на обществото, каза комисарят по въпросите на гражданите Панайотис Палатис.

Референдумите са необвързващи, но правителството обеща да отчита в своите предложения резултатите от тях и общото социално възприятие по поставените въпроси.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени