Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След първия тур на президентските избори в Словакия

Иван Корчок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неочакваният успех на либерала Иван Корчок на първия тур на президентските избори в Словакия поставя под въпрос уклона на страната към Русия, отбелязва агенция "Франс прес" в коментар за вчерашния вот.

С подкрепата на опозиционните партии бившият външен министър Корчок спечели над 42 процента от гласовете срещу 37 процента за Петер Пелегрини, който е лидер на партия "Глас" и коалиционен партньор на премиера Роберт Фицо.

Пелегрини поддържа решението на Фицо да спре оръжейните доставки за Киев и да се обяви за примирие между Русия и Украйна в момент, когато Москва окупира близо 120 хиляди квадратни километра украинска земя. Корчок, на свой ред, поддържа Киев в желанието му да отвоюва териториите си.

До вчерашния вот анкетите сочиха именно Пелегрини и Корчок за съперници на балотажа на 6 април, но даваха преднина на лидера на "Глас". 

Изненадваща е и преднината на Корчок от 5 процентни пункта. За него обаче ще е по-трудно да привлече привърженици на останалите кандидати, особено от националистическия лагер, смята "Франс прес". 

При гласуването вчера националистите подкрепиха бившия върховен съдия Щефан Харабин, който - след кампания, в която критикува Европейския съюз и хвали Владимир Путин - спечели почти 12 процента от гласовете.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна