Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания обвинява Китай за "злонамерена атака" срещу Избирателна комисия

Снимка: nato.int

Великобритания обвинява Китай в "злонамерена атака" срещу британските демократични институции, след като е получил достъп до личните данни на 40 милиона гласоподаватели при хакване на надзорен избирателен орган.

Очаква се днес вицепремиерът Оливър Даудън да каже пред депутатите в изявление в парламента, че службите за сигурност са идентифицирали злонамерени китайски кибератаки срещу държавни органи, включително Избирателната комисия.

Много вероятно е Даудън да обяви, че в резултат на констатациите Обединеното кралство ще разгледа възможността за санкции срещу китайски служители, замесени в нарушения на правата на човека в Хонконг и Синцзян.

Предполага се, че сложната кибератака срещу Избирателната комисия е започнала през август 2021 г., но не е била идентифицирана до октомври 2022 г. Властите признаха за атаката едва през август миналата година и тогава не посочиха виновника.

Като част от атаката китайците са успели да получат достъп до копия на избирателния регистър, включително имената и адресите на всеки във Великобритания, който е регистриран да гласува между 2014-2022 година.

Твърди се, че набелязаните санкциите, които могат да включват замразяване на активи и забрана за пътуване, са били спрени за неопределено време през ноември по същото време, когато лорд Камерън стана външен министър.

Високопоставени правителствени източници описаха кибератаките като "невероятно сериозни" и казаха, че министрите са решени публично да порицаят Китай. 

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени