Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Темелков: Не можахме да вземем позитивите от "Балкански поток"

По думите му за момента няма казус, който да налага бързо вземане на решение в областта на енергетиката

| Интервю
Кирил Темелков
Снимка: Юлияна Корнажева

"Трябва да подкрепяме всички проекти, които за България са ценни. Въпросът е, че трябва да се направи балансирано и да не създаваме проблеми в страната ни и в региона". 

Това каза пред БНР Кирил Темелков - зам.-председател на Българската газова асоциация.

По думите му обаче ние не оценяваме природния газ като съществено гориво в рамките на страната, а се говори само за транзита му:

"Въпросът е ние какво ползваме от него и ние какво успяхме да се договорим по отношение на страната. Ако не говорим, че сме в загуба от тази инфраструктура, то за съжаление не можахме да вземем позитивите от него. Това е големият пропуск, който направихме политически - ние реализирахме, вероятно няма да бъде губещ, но проблемът е, че ние сме пропуснали да постигнем по-големите позитиви за нашата държава. Това не трябва да се пропуска, когато се създават големи инфраструктурни проекти, защото те трябва да се създават в полза на обществото".

Според него сам по себе си "Балкански поток" е инфраструктура, която определено е необходима. Тя първоначално се казваше "Набуко", напомни Темелков и обясни: 

"Въпросът тук - не оставаме в това дали самият тръбопровод е необходим - за да може да се коментира толкова време и в крайна сметка да бъде реализирано, означава, че търсене на този газ в тази линия е имало, въпросът е как е реализирано и кой има правата върху този газопровод. От това възникват големите въпроси. В момента се заявява, че тази необходима линия е направена, само че "Газпром" има правата върху нея основно. Това е факт, което от една страна е крайно неприятно за региона като цяло, защото трудно биха се включили други източници в момента в този газопровод. От друга страна обаче точно тук говорим за политическа подкрепа, намеса или регулация". 

Експертът напомни, че когато започна да се създава в началото тази линия, държавите в ЕС отказаха да подкрепят газопровода "Набуко", който беше с различни източници. По думите му за тази инфраструктура е необходима политическа подкрепа. 

Европа не подкрепи изграждането на "Балкански поток", но не се и възпротиви, подчерта той и добави каква беше тяхната позиция - да не финансират дейности, свързани с "Балкански поток".

"Определено има политическа намеса в това, че трябваше да бъде направен. Всеки такъв голям инфраструктурен проект не може да бъде реализиран без политическа подкрепа", категоричен бе Темелков в интервю за предаването "Преди всички". Той заяви обаче категорично, че политическа подкрепа, намеса и регулация са различни неща и обясни разликите. Според него политическата воля и политиката, която трябва да се води в енергетиката, трябва да бъде по линия на регулациите.

""Балкански поток" свързва турската преносна мрежа плюс "Турски поток". По линията, в която е "Балкански поток", в същата тази инфраструктура, спокойно може да влезе газ и от Азербайджан. /.../ Не е вярно, че "Балкански поток" не е свързан и не може да се прехвърлят количества между националната мрежа и "Балкански поток". Капацитетът основно го държи "Газпром"", коментира Кирил Темелков. 

"Има политически риск да се спрат доставките или да се ескалират отношенията с Русия, поради което да се спре плащането по отношение на резервирания капацитет към "Балкански поток"", подчерта експертът. По думите му в Турция има много други входове и системата им много лесно може да се адаптира. Дори да се спрат доставките от "Газпром", Турция е определящата дали ще може да се напълни този газопровод или няма да може, подчерта той и обясни, че става въпрос за политическо решение и намеса. Според него политическите рискове са много големи и зависят и от Русия, и от Турция. 

Ние вече разполагаме с "Балкански поток" и той има влияние не само по отношение на България, но и на целия регион, отбеляза Темелков. 

Транзитът на природен газ към Украйна продължава през цялото време, докато се водят военни действия, но не в пълен капацитет, уточни той. 

За момента няма казус, който да налага бързо вземане на решение, който да е с дългосрочни последствия, в областта на енергетиката, подчерта Кирил Темелков. Той изрази надежда, че ще успеем да съберем стабилно правителство. По думите му имаме години пропуснато време, а имаме много работа, която трябва да се свърши. 

Цялото интервю на Веселина Миланова и Юлияна Корнажева с Кирил Темелков за предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна