Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Националният детски конкурс, посветен на Петдесетница

Снимка: bg-patriarshia.bg

Националният детски конкурс, посветен на Петдесетница и свързания с нея празник Св. Дух е отворен за кандидатстване.

Темата отново е посветена на рождения ден на християнската църква, който се отбелязва 50 дни след Възкресение Христово. 

Над 10 години вече Св. Синод отправя тази духовна покана към деца с художествени таланти да представят своето авторство по православна тема

Категориите са изобразително изкуство, литература и фотография и информационни технологии. В Конкурса могат да се включат деца от 3-та и 4-та група на детските градини и ученици от 1-ви до 12-ти клас.
"Децата прекарват много време пред дигиталните устройства, затова въведохме и категорията - "Информационни технологии", като се надяваме, че това ще им се хареса - могат да предоставят видеа, филмчета, електронна презентация, проекти за сайт или за страница в социалните мрежи на храмове или всичко, което е свързано с Петдесетница, каза за "Закуска на тревата" Пенка Христова от Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ.

Имената на наградените участници ще бъдат качени на 01.05.2024 г. (Велика Сряда) в Официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП.

"С най-добрите творби правим благотворителни изложби, като събраните средства ще бъдат предоставени за болни деца, за детски отделения, за апаратура или ремонт. Изложбата се нарича - "Деца рисуват за деца". 

Опитваме се да стимулираме тяхното милосърдие, тяхното съпричастие към болката на другите, за да възпитаваме тези християнски чувства у тях, допълни още Пенка Христова. 

Награждаването на участниците в Националния конкурс „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия Животворящ Дух” – 2024 ще бъде на 19.05.2024 г. (3 Неделя след Пасха – на св. Мироносици) след приключването на св. Литургия в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 47, до Женския пазар и Лъвов мост). 

След награждаването се предвижда рецитал и откриване на изложбата с наградените творби в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Крайният срок за изпращане на творбите е до 15 април, на адрес София, 1000, ул. "Оборище", 4 /до Културно - просветния отдел на Св. Синод/. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна