Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс. 

74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна през 2022 година. Тогава тя емигрира от Русия заедно със съпруга си - телевизионният журналист Максим Галкин - и двете им деца. Въпреки обявеното от Пугачова в началото, че пребиваването им там е по здравословни причини, още тогава беше ясно, че звездата няма намерение да се връща в Русия.

В последствие тя нееднократно критикува войната в Украйна, а през септември 2022 година даже сама поиска да бъде обявена за "чуждестранен агент". Причината  - Максим Галкин - беше включен в списъка на чуждестранните агенти в Русия.

Тогава Пугачова написа в Инстаграм: 

"Моля да ме включите в списъка на чуждестранните агенти на моята любима страна, защото съм солидарна със съпруга си - един честен, почтен и искрен човек, истински руски патриот, неподкупен човек, който иска родината му да процъфтява и да живее в мир". Тогава тя написа също, че съпругът ѝ иска в Русия да има свобода на словото, а руските момчета повече да не загиват "в името на илюзорни цели".

В миналото Алла Пугачова се е срещала нееднократно с президента Владимир Путин, но никога не го е подкрепяла открито. Пугачова е била приветствана и от неговия предшественик Борис Елцин. А след кончината на Михаил Горбачов през 2022 г., тя почете последния съветски лидер с думите, че е позволил свободата и е отхвърлил насилието.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна