Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 издателства на "Фоайе на книгата с автограф" във Велико Търново

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

40 издателства и близо 50 автори ще се представят във Велико Търново и региона по време на едномесечното изложение „Фоайе на книгата с автограф“. Началото е 2 април - празникът на детската книга и изкуствата за деца. 23 април пък е Международният ден на книгата и авторското право.

Деветото издание на националния форум тази година е с международно участие на университетски преподаватели от Турция и на библиотекари и автори от Румъния.  

Традиционно през април е маратонът на четенето и различните инициативи за насърчаване на четенето, а великотърновското „Фоайе на книгата с автограф“ е акцент в проявите, посочи доц. Калина Иванова, директор на великотърновската регионална библиотека и председател на Националната библиотечна асоциация:

„Затова и нашето „Фоайе“, което е книжно изложение с представяне на най-новата печатна продукция и с най-активните, най-популярните за годината автори, които ние каним и се срещат с нашите читатели, е един много силен акцент за тази инициатива“.

Едномесечното изложение се организира от Регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново и става международно, поясни заместник-директорът на библиотеката Иван Александров:


„Имаме за първи път международно участие. Ще ни гостуват колеги от университета „Бартън“ в Турция и от Брашов в Румъния. Това превръща вече „Фоайето“ като национална проява с международно участие“.

Турските университетски преподаватели ще се включат в дискусията за проблематиката на библиотечното обслужване на читателите, а румънците ще се представят с книжни концерти.

„Колегите от Брашов ще гостуват с техни автори, които ще изпълнят техни творби. Някои от творбите са съчетани с музика по подобие на нашия последен гост във „Фоайето“ Стефан Диомов, т.е. творческа симбиоза, творчески контакт между хората на духа в областта на музиката и на словото“.  

Иван Александров и Калина Иванова

Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Петър Стоянович, Георги Милков, Галя Щърбева, Магърдич Халваджиян, Цанко Лалев, Стефан Диомов, Иван Гранитски и Боян Боев са сред популярните имена, които са част от близо 50-е автори, които ще гостуват в тазгодишното издание на „Фоайе на книгата с автограф” във Велико Търново с представянето на 40 издателства. Към тях ще се присъединят актьорите Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев, Мария Сапунджиева и Елена Петрова, а сериозно участие ще имат и великотърновски автори на художествена, историческа и научна литература. Представени са и изложби за годишнини.

Великотърновци си чакат срещите с новите книги и техните автори, споделят Марияна Берова и Елка Савова:

„Това е събитие, свързано с книгата и с българските творци. Това е важно и за местната общност. Срещата с твореца не може да не ме докосне лично“. „При директна среща очи в очи с автора, погледът ти върху произведението става по-пълен“.

Днес актьори от великотърновския театър ще четат с децата любими български народни приказки и творби от Андерсен, а вечерта е премиерата на книгата на Надка Цветанова „Вкусните рецепти на една болярска домакиня“.


Изнесени събития ще има и в други населени места в областта, посочи заместник-директорът на великотърновската библиотека Иван Александров:

„Популяризираме книгата и на територията на региона, затова ще имаме прояви и в Елена, и в Лясковец, ще гостуваме и в Павликени. В същото време Свищов при нас гостува с изданието 130 години от отпечатването на първия екземпляр на „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов“.

Националната библиотечна асоциация отново акцентира върху проблемите на библиотеките и библиотекарите. Те ще бъдат тема на национална кампания през месец май, посочи доц. Калина Иванова:

„Два са проблемите на библиотеките. Това е най-вече свързано със заплащането на труда на библиотекаря, финансирането на дейностите на библиотеките и, разбира се, материалната база и технологичното обновление. Това са основни проблеми, които съпътстват дейността на библиотеките“.  

„Фоайе на книгата с автограф” във Велико Търново се организира с подкрепата на Министерството на културата, Община Велико Търново и в партньорство с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Асоциация „Българска книга”.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени