Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 са вече жертвите на ракетния удар в Дамаск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел ще бъде наказан за вчерашния удар по сграда на иранското посолство в Дамаск. Това заяви върховният лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей, след като двама ирански генерали бяха убити при удара.  
Ракетното нападение срина сграда на иранското посолство в Дамаск. По информация на Сирийския център за наблюдение на човешките права, жертвите са сирийски и ирански военни. По информация от Техеран общият брой на загиналите е 13 души, сред които са двама от ръководителите на елитните отряди Ал-Кудс на Иранската революционна гвардия - това са генералите Мохамад Реза Захеди и Мохамад Хаджи Рахими. 
До момента Израел не е поел официално отговорност за ракетния удар, но той следва няколко нападения, извършени от неговите въоръжени сили срещу свързани с Иран цели на сирийска територия. Днес израелският отбранителен министър Йоав Галант заяви, че страната му действа срещу враговете си в целия Близък изток. 
Иран подкрепя различни групи, воюващи с Израел в региона, а Техеран и Тел Авив нямат дипломатически отношения. 
"След неколкократни поражения и провали заради вярата и волята на борците от Фронта за съпротива, ционисткият режим прибегна до слепи атентати в битката си за оцеляване", - ще се озвучи на сухо, гласи посланието на Аятолаха, който обещава Израел да бъде наказан.
Основните ирански съюзници Русия и Китай осъдиха удара, а Москва свика заседение на Съвета за сигурност на ООН. 
Иранският външен министър Амир Абдолахиян написа, че дипломат от швейцарското посолство в Техеран е бил извикан, за да предаде съобщение на Съединените щати. Според Абдолахиян, на Вашингтон трябва да се потърси отговорност за удара, тъй като Америка подкрепя Израел.
Европейският съюз, посредством говорителят на Еврокомисията Петер Стано, призова за сдържаност предвид вече напрегнатата ситуация в региона.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна