Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Те произвеждат това, което другите не могат да произведат толкова качествено

Проф. Николай Витанов: Успехът е софтуерът, записан в главите на японците

"При тях винаги има една база, която не се променя, а се променя само върхът на айсберга"

| Интервю
Проф. Николай Витанов
Снимка: Ани Петрова

Япония отива в посока, различна на тази, където вървим ние – Европа. При нас се отива в посока ултралиберализма създаване на все по голям хаос - разделяне на обществата на малцинства.

Това сподели математикът проф. Николай Витанов в интервю пред БНР.

"При японците винаги има една база, която не се променя, а се променя само върхът на айсберга. И сега пак отиват в посока на традиционните ценности. Възприемат западни неща, но базата остава и не отиват към ултралиберализма. И смятам, че техният път е правилен", сподели проф. Витанов в предаването "12+3", който като член на Националния оперативен щаб по време на пандемията от Covid-19 стана известен като човека, който с математически модели предвиждаше разпространението на заразата и броя на жертвите.

Утре (10 април, сряда) проф. Витанов ще представи новата си книга "Япония за напреднали", а премиерата е от 18.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" в централната сграда на БАН. 

А защо Япония? Професорът обясни: 

"Аз съм учил теорията в Германия, а на практика съм прилагал знанията си в Япония. Имах възможност да бъда там на специализация по линия на японското общество за развитие на науката и се занимавах с анализ на данни от дейността на японското правителство на регулацията на селскостопанската продукция след петролната криза от 1974 г.  Специално се занимавах с цените на малките прасенца".  

Проф. Витанов е изследвал Страната на изгряващото слънце от древността, демографски, икономически, географски. А за тайната на успеха на японците той споделя:

"Това е софтуерът, записан в главите на японците. Те имат много програми, ако определим един човек като компютър и групата хора като свързани компютри, в главите им са записани специфични, ефективни програми и мрежата им е много добра. И това е много устойчиво. Стотици години дори външните влияния в последните 160 години успяват да променят само малка част, записани в съзнанието и подсъзнанието на японците. И те имат устойчив алгоритъм, който ги води от успех на успех". 

"Японското чудо е тайната на японската организация, някои казват, че почва след Втората световна война. Това не е вярно, то започва от третия Шогунат през 1800 г. с появата на големите корпорации – Мицубиши и другите. Хонда и Нисан се появяват по-късно, когато завладяват Манджурия и започват да усвояват ресурсите", разказа любопитни факти математикът. 

Според него японското чудо се развива след 1860 година, когато Япония се отваря към света и японските фирми се оказват конкурентоспособни. Поради жестоката конкуренция на вътрешния им пазар те произвеждат качествени стоки и относително на ниски цени, които бързо намират прием в други страни.

"Тайната е, че при нас казваме "евтино да произвеждаме и да го изнесем, и ще направим печалби". А другите държави могат да ни ударят с мита и евтиното да стане скъпо. А какво казват японците: Ние няма да произвеждаме евтиничко, ще произвеждаме такова, каквото другите не могат. Ето я тайната. Те произвеждат това, което другите не могат да произведат толкова качествено", коментира проф. Витанов.

За него "днес Япония е едно място, което скоро ще стане арена на основния конфликт на XXI век в Азиатско-Тихоокеанския район". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна