Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 538

Дефиницията Галсеран

Нева Мичева и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 538 "Трамвай по желание" уговаря среща с един от най-значимите драматурзи на нашето време, каталунецът Жорди Галсеран. Нестандартен и брилянтен разказвач, Галсеран пише бавно и рядко, както отбелязва неговата преводачка на български Нева Мичева, която в този епизод изпълнява ролите на гост, ководещ и посредник към личността на знаменития каталунец, в специално специално телефонно интервю за "Трамвай по желание“.

Преди да се потопи в думите на самия Галсеран, нашият радиозрител може да свери представата си за драматурга с кратък негов портрет от големия български режисьор Явор Гърдев, скициран преди почти 10 години: 

"Галсеран е умен човек. Той знае, че за да провериш с кого си имаш работа, трябва да го поставиш на изпитание. Ако изпитанието е тежко и граничи с издевателство, още по-добре – ще разбереш много повече. Ако изпитанието е игра със съдбовен залог, тогава най-добре – ще разбереш всичко.

Галсеран е търпелив човек. Той не бърза да предрешава с какви персонажи си има работа. Предпочита да измисли условията на играта, да задейства героите си като играчи в нея и едва тогава постепенно да започне да разбира кои са всъщност. Така е сигурен, че нито те ще имат възможността да му се изплъзнат, нито пък на него ще му се налага да ги тормози – с течение на времето те сами ще му се разкрият. 

Галсеран е спокоен човек. Той не ни поучава, не ни назидава, не напира да ни разкрие смисъла на съществуването. Предпочита да ни заинтригува, да ни съсредоточи, да ни привърже към случващото се, да ни запали, да ни изпоти, да ни нажежи и да ни залепи за столовете. Галсеран е наблюдателен човек. Той забелязва, че вниманието на зрителите към играта се покачва на втора степен, ако в играта има още една игра и играещите играта играят игра в играта. Забелязва също така, че ако играещите в играта, които играят игра в играта, играят и допълнителна своя скрита игра в играта в играта, то тогава вниманието и концентрацията на зрителите се покачва направо на трета степен.

Галсеран е мъдър човек. Той оставя живота сам да заиграе по правилата на замислената от него ситуация, а не бърза да го лови в предварително заложен жанров капан. Той е трапер по призвание, а не пишман ловец, жаден за селфи с бърз трофей. Макар изкусно да владее жанра, знае, че животът е по-голям от жанра.

Галсеран е честен човек. Той не ни спестява нищо за нашите слабости, страхове и тайни желания. Галсеран е проницателен човек. Докато разговаряш с него, усещаш, че знае много повече, отколкото показва, че знае. От това обаче не произтича напрежение, а доверие."

А коя е Дефиницията Галсеран, ще разберете от епизод 538.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна