Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един на всеки двама испанци не е готов да се бие за страната си в случай на война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

53% от испанците не са готови да се бият за страната си в случай на война, показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 45 държави по целия свят сред повече от 46 000 интервюирани. От данните в него става ясно, че едва 29 на 100 от испанците са готови да участват в хипотетична война, а 18% нямат отговор на въпроса. 

Според проучването Испания е сред страните, които най-много се противопоставят на участието във война. Тя е една от 9-те държави в света, в които отказващите да се бият за страната си са над 50 % от населението. 

Сред останалите са Австрия, Германия, Нигерия, Северна Македония, Япония, Сърбия и Великобритания. В Европа най-силно това е изразено в Италия, където 78 на 100 от жителите категорично отказват да воюват. 

В същото време над 90 % от населението на Армения и Саудитска Арабия и над 88 на 100 на Азербайджан са готови да воюват, ако бъдат нападнати.

Според проучването, независимо от войната в Украйна, данните сега показват значителен спад на патриотично настроените младежи, отколкото преди 10 години, с изключение на Украйна, където процентът е нараснал на 62. 

В същото време в Русия е спаднал на 32, което показва неодобрение от действията на президента Путин. След оповестяването на резултатите от проучването журналистите потърсиха мнението на министъра на отбраната на Испания Маргарита Роблес, която каза, че не се обмисля връщането на задължителната военна служба, а се работи в посока достигане на инвестиции в отбраната в размер на 2% от БВП до 2029 година, както поиска НАТО.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна