Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2030 г.

В центъра на тазгодишното издание на конференцията „Синият Лимасол“ са възможностите и ползите за града от изпълнението на европейската мисия, в която участват 100 града в страните-членки.

Целта е да се постигне устойчиво развитие на Лимасол, крайбрежните и морските зони заедно с подобряване на качеството на живот на гражданите, подчертаха от общинското ръководство.

Сред основните теми, които ще бъдат обсъдени, е опазването на морските екосистеми при осъществяването на икономически дейности в пристанищните райони и корабоплаването, при това в условията на климатични промени. Това е и една от насоките в плана за действие на Лимасол за превръщането му в „зелен“ и „умен“ град.

Във форума участват представители на местните власти, експерти от университети, еко организации.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна