Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Герасимова с две изложби в Италия - слънчеви истории за възрастните, които ни връщат в детството

Ели Герасимова
Снимка: Личен архив

Българската художничка Ели Герасимова представи 20 свои платна в галерия Medina Аrt Gallery в Рим, Италия, а до 20 април серията картини е подредена в галерия "България" на Българския културен институт в Рим.

Преди време Ели изпраща информация за себе си и галеристката от римската галерия я кани да представи своя изложба в галерийното пространство. След това Ели Герасимова пише писмо до Българския културен институт в Рим, че ще има своя изложба в италианската столица. 

Оттам отправят покана картините да бъдат показани две седмици и при тях. Така платната стигат до зала "България" в Италия


Щастие е за мен да допринеса  за българо-италианската културна връзка и да съм част от големия културен живот на българите в Рим, каза в "Нощен Хоризонт" Ели Герасимова. 

Благодарна е на Жана Яковлева за цялото събитие и на кураторката на изложбата е Олга Босева.

"Аз съм много щастлива за изложбата и съм благодарна на директора на Българския културен институт в Рим - Жана Яковлева, бивш директор на института, надявам се, че всеки, който разгледа изложбата ще усети частица от мен. 

В Рим представям 20 абстрактни живописни платна, оформени в концепцията човек да мечтае, да излезе от реалността и да навлезе в сферата на мечтите и фантазиите . 

Работя в областта на абстрактната живопис, създавам с релеф платна, колоритни и с различни материали, а специално тези картини са съобразени с пространството на галерия "България" - една  голяма, приказна, светла галерия, която кураторът Олга Босева аранжира много добре, каза още за БНР художничката, която се надява да направи изложба и в България. 

Изложбата е слънчеви истории за възрастни, които да ни върнат в детството и да можем да полетим към своите мечти и желания. 

Ели Герасимова

Ели Герасимова е родена в град София. Завършила е Гимназията за приложни изкуства „Св. Лука“, Нов български университет и Югозападния университет „Неофит Рилски“. Зад гърба си има четири самостоятелни изложби в България. В началото на март 2024 г., една от най-развиващите се световни галерии, испанската Toolip Art Gallery, я кани да участва в премиерна, обща изложба по случай откриването на новата си галерия в Будапеща, Унгария, заедно с още 45 творци от цял свят.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна