Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Крушков: Деескалацията между Иран и Израел ще намали цените на петрола и златото

| Интервю
Николай Крушков
Снимка: Личен архив

Най-важното за България и Европа е в икономическия контекст на конфликта в Близкия изток. Деескалацията на напрежението между Иран и Израел, което прогнозирам, означава незабавно, чувствително и значително намаляване на геополитическия риск в глобален план.

Това прогнозира Николай Крушков, ръководител на бизнес катедра в УНСС, в интервю пред БНР.

"Това означава, че бързо ще свали напрежението в Ормузкия проток, където минава морският път на огромния износ на нефт и газ. Второ, ще намалее напрежението в Червено море и Суецкия канал, което се засили през последния месец, а сега ще се върне нормалността на доставките на Европа - Азия. По-ниските цени на стоките ще са факт, защото корабите няма да заобикалят Африка, след повече от 30 дни. Това води до бързо спиране на цените на петрола и на златото и прогнозите са, че цените ще започнат да намаляват", коментира преподавателят от УНСС.

Според него каквито и решения да се вземат днес на Европейския съвет, "те няма да променят положителните очаквания за развитието на обстановката в Близкия изток".

"Преди 2 месеца напрежението в Близкия изток ескалираше, очакваше се Иран открито да влезе в конфликта, защитавайки "Хамас", Ислямски джихад, "Хизбула" и други военни формирования в региона, което имаше потенциал да превърне конфликта в глобален тогава. И това се случи миналия уикенд. Сега много зависи каква ще е реакцията на Израел на пряката военна атака на Иран. Позитивно настроен съм, ще посоча, че самият Нетаняху каза, че "отговорът ще е умен". Това трябва да се тълкува като внимателен премерен акт, без да се разширява или задълбочава конфликтът", коментира Крушков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна