Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва да има продължение, защото ако Израел не отговори, Иран ще продължава да бъде все по-дързък"

Петър Карабоев: Има нещо страшно недомислено в подготовката на този кабинет

"Абсурдно е да си на министерския пост една седмица и да поискат смяната ти. Не чухме ясни мотиви"

| Интервю
Петър Карабоев
Снимка: Стопкадър, NOVA

Намерението за втора смяна на външния министър показва, че има нещо страшно недомислено в подготовката на този кабинет. Това заяви пред БНР Петър Карабоев, зам.-главен редактор на вестник "Дневник". 

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи. 

"Решението за това кой да бъде външен министър не засяга чак толкова много самото министерство. Предполага се, че това са структури  и администрация, която трябва да работи дори когато чака да има титуляр. Сензационното в случая беше, че няма и 9 дни, откакто беше представен проектокабинет. Това е втора смяна на външен министър, която още не е състояла. Абсурдно е да си на поста една седмица и да поискат смяната ти. Не чухме ясни мотиви защо.  

Аз лично чух, че министърът е бил през уикенда в Черна гора и си е изключил телефона". 

Лидерите на ЕС се събират на среща, на която да обсъдят външната политика на блока дни след атаката на Иран срещу Израел.

"Трудно ще е да има единна позиция, въпреки че администрацията на Жозеп Борел излезе категорично с позиция, че се осъжда иранската агресия и ЕС застава твърдо зад сигурността на Израел. 

Влиянието на Европа в района  е страшно занижено. ЕС не е решаващ фактор". 

Израел е в ситуация, в която няма много избор. Всички избори, пред които страната е изправена, са неприятни, посочи още Карабоев в предаването "Нещо повече".

"Напрежението между Израел и ислямската република продължава повече от 40 години. Техеран не признава съществуването на еврейската държава. Няма диалог на нормално ниво. Това, което се случи  е поредица от грешно разчетени сигнали, като започнем от 7 октомври, когато "Хамас" нападна Израел с помощта и подготовката на Иран. Израел не калкулира за какво точно става въпрос. 

След това Израел атакува дипломатическа сграда на Иран. Там имаше двама ключови генерали от т.нар. Революционна гвардия. Те управляваха цялата мрежа от подставени групировки и лица на Иран в района. Израелците решиха да ги убият. Проблемът е, че атакуваха консулството, което е иранска територия.

Нападението на Иран също е вид грешка. Ислямската република за първи път нападна Израел от собствената си територия. 

Трябва да има продължение, защото ако Израел не отговори, Иран ще продължава да бъде все по-дързък. По-скоро отиваме към военен удар в удобен за Израел момент.

Самите израелци ще изискват това от Нетаняху.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна