Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18 юли 2024

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Снимка: Sofia Summer Fest

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите.
Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие.

"Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с лятото, с откритата сцена, с хубава музика и театър, на хубаво място, доволните хора всъщност са причината да правим това, което правим - разкриха те. - Сред доволните посетители на фестивала, превърнал се в емблема на града ни, са и децата – те са огромен фокус и много важни за нас, защото искаме да ги образоваме на тема фестивал и култура."

В тазгодишното пето издание на фестивала, ще се правят не по едно, а цели две детски представления всеки уикенд, благодарение на Националния филмов център (НФЦ) ще бъдат представени детски български филми, ще има и среща с техните екипи.


"Започваме с 10 съвременни български филма, защото нашия анализ показа, че много от съвременните български филми не са достигнали до достатъчно голяма аудитория. Това е една тенденция, която се надяваме да се превърне в традиция и да се показва на децата както българско, така и европейско кино.

Продължава и нашата Лятна академия, която е част от фестивала. Всеки ден родителите могат да идват и да оставят своите деца при нас. Освен, че ще имат своята лятна занималня, учейки математика, роботика, но и нагледно, виждайки актьорите в една по-друга среда, ще виждат как се прави фестивал", уверяват Алекси Калев и Ради Георгиев.

Програмата на Sofia Summer Fest, освен че ще бъде много разнообразна е и с различни дати. Откриването е на 18 юли с концерт на Васил Найденов.
Концертите ще бъдат по-малко тази година, за сметка на огромното количество театър и кино. Събитието ще продължи 60 дни, до 18 септември.
Важен акцент в Петото издание е поставен върху книгите.

"Ще представяме основно български автори, ще има място за представяне на книги, за четене и срещи с тях", уверяват организаторите.

Още любопитни подробности чуйте в разговора.


По публикацията работи: Спаска Давранова

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени