Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с българите, останали на летището в Дубай след голямото наводнение?

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

120 български граждани се намират на летището в Дубай. Такава е информацията на генералното консулство на България в емирството. Групата е трябвало да излети с редовния полет на Fly Dubai в 9.40 вчера, но заради обилните валежи той е бил отменен.

Генералният консул на задграничното ни представителство веднага е пристигнал на място, за да окаже съдействие. Осигурена е храна и вода. Проведени са множество разговори с тур оператори, авиокомпанията и летищните власти. Установено е, че поради отменените полети и огромният брой туристи – над 7000 души от цял свят, никъде няма свободни места за хотелско настаняване както на екипажа, така и на пътниците.

По настояване на генералното ни консулство е бил осигурен достъп до зала за почивка на децата, възрастните хора и една бременна жена, както и настаняване на екипажа за нормативна почивка.

Вероятният час за изпълнение на полета към България днес е около 14.00 часа местно време.

Екипът на генералното консулство на България следи случая.

Емил Абазов, управител на туристическа агенция, която има 42-ма туристи в Дубай, разказа пред БНР, че вчерашният ден е бил изключително хаотичен и динамичен. 

"Терминал 3, от който лети авиокомпанията, остана затворен през нощта. Осигурихме хотел и трансфер за всички пътуващи, въпреки че беше трудно. 19 туристи останаха на летището. 14 от тях днес летят за София. Всички останали ще бъдат настанени в хотел и се надяваме те да летят утре, но все още нямаме потвърждение, че всички ще излетят утре. Нещата се нормализират бързо. Всички са здрави. Авиокомпанията, позовавайки се на форсмажора, не предостави дори вода. Агенцията има готовност да се погрижи и за последния турист, останал на летището. Няма да оставим хората".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна