Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското биенале

Снимка: БТА

Българският павилион на 60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер.

Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години.

Мотото тази година е "Чужденци навсякъде" и във фокуса попадат темите за миграцията, изгнанието и чуждестранния произход.

България ще се представи с проекта "Съседите", посветен на травмите от комунизма. 


"Съседите" е мултимедийна и интерактивна инсталация, която изважда на показ спомените на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България, пресъздава частично домовете на оцелелите.

В тези лични пространства са поставени интервютата, водени от авторите на проекта, както и теренни аудио и видео записи и предмети от локациите на два от лагерите край Ловеч и Белене.

Затова инсталацията се състои от три стаи - всекидневна, спалня и кухня. В хола ще чуем разказите на говорещите.

В спалнята - на тези, които за първи път се осмеляват да споделят историята си. А в кухнята са само въздишките на нямащите възможност да свидетелстват.

Проектът е базиран на 20-годишна изследователска дейност и 8 години сътрудничество между тримата автори, работа с различни архиви и интервюта с оцелели, но тормозени от режима.

"Съседите" вече е показван в Софийската градска художествена галерия в края на 2022-ра, както и в Торонто и Принстън, но за изложбеното пространство на Венецианското биенале той е допълнен и адаптиран за Зала „Тициан“ в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, която е близо до Моста на Академията във Венеция.

"Съседите" беше избран измежду 17 проекта в националния конкурс, обявен от Министерство на културата, а победителят определен от 7-членно жури от български творци и изкуствоведи с председател проф. д-р Венелин Шурелов.


Страната ни участва за трети пореден път и общо 11 в историята на Венецианското биенале, чието първо издание е през далечната 1895-та година.

Нашият павилион се организира от Министерството на културата, а комисар е Надежда Джакова, директор на Музея за съвременно изкуство към Националната художествена галерия.

Куратор на българския проект "Съседите" е Васил Владимиров. А автори на българския проект са визуалният артист, писател и изследовател Красимира Буцева от Университета по изкуства в Лондон, историкът проф. Лилия Топузова от Университета на Торонто и докторантът по история на науката в Принстънския университет Джулиан Шехирян.

Василена Мирчева от Програма "Христо Ботев" на БНР е във Венеция, за да отразява Биеналето. Какво разказа тя в предаването "Хоризонт до обед" преди официалното откриване, чуйте в звуковия файл:

Снимки: БТА

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени