Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Зачатие" на 20 години

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Постигнахме много, преобърнахме планини, каза председателят на сдружението

| Интервю
Снимка: pixabay.com/bg

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина. Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да защитава правата на двойките с репродуктивни проблеми, да им предоставя адекватна информация и подкрепа по трудния им път.   

На международно ниво имаме признанието, че в България се прави много за хората с репродуктивни проблеми, каза пред БНР Стефка Сарафова - Захариева, председател на сдружението.

"Постигнахме много, преобърнахме планини", обобщи тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед". И добави: 

"За нас всички победи са големи. Преди 20 години няколко момичета и момчета, току що пораснали деца, се събрахме и направихме нещо уникално за времето си, обединени от една мечта, оптимизъм, мечтаещи, търсещи както собственото си щастие, но и борещи се за това на другите - тези, които имат проблеми със зачеването на дете. Малко по малко ние преборихме планини. Преди 20 години, освен че за проблема не се говореше, темата беше абсолютно табу, хората се срамуваха, страхуваха, притесняваха, нямаше и информация, социални мрежи, форуми и платформи. Нашата първа победа беше създаването на нашия сайт". 

По думите ѝ бебетата на "Зачатие" са стотици. Но има още много какво да се постигне, отбеляза Стефка Сарафова-Захариева.

Още за инициативите на сдружението чуйте в интервюто на Валерия Николова със Стефка Сарафова - Захариева в предаването "Хоризонт до обед". 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна