Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на КС за болничните лимити сложи точка на дългогодишен спор

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата колко ѝ струва

"Няма надлимитна дейност, след като има пациенти, потърсили помощ, и тя е осигурена"

| Интервю
Снимка: Община Севлиево

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги. 

Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево.

"И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения трябва да преструктурират дейността си, защото няма да съответства на изискванията", допълни д-р Цеков. 

"Решението на Конституционния съд за отмяна на болничните лимити сложи точка на дългогодишен спор между изпълнителите – лечебните заведения и НЗОК, и най-вече за надработени, надлимитни дейности", заяви той в предаването "Хоризонт за вас". 

Д-р Цеков е категоричен: 

"Стана ясно, че няма надлимитна дейност, след като има пациенти, потърсили помощ, и тя е осигурена, защото Конституцията им гарантира здравни услуги, на здравноосигурените". 

Той припомни, че често са завеждани такива дела в административните съдилища и те отдавна са се произнесли в полза на лечебните заведения.

"Като директор на НЗОК съм разсъждавал, че лечебните заведения трябва да получат заработените си средства, и смятам, че НЗОК е най-хубавото нещо в българската здравна система в последните 20 години... Има разпоредби, по които работи Касата, и се изпълняват, а НЗОК да разработва такива механизми, че да защити интереса и на двете страни – болници и пациенти", каза д-р Цеков. 

Той съобщи, че материалната база на болницата в Севлиево е стабилизирана, но големият проблем е липса на кадри – медицински сестри и лекари. Към момента в управляваната от него болница има нужда от 15 медицински сестри и млади лекари

Д-р Цеков обясни, че в момента се работи "по клинични пътеки, но те не са пазарен инструмент". 

"Касата в момента заплаща на сляпо, купуваме услуга, но не пита болницата, колко им струва. Има наложена една цена и Касата не знаят стойността. Ако имахме прецизиране на продукт, диагноза, щеше да е по-лесно структурирането на бюджета и здравноосигурените лица щяха да знаят колко им струва, колко доплащат и защо", обясни д-р Цеков. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени