Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия подложи на обстрел две жилищни сгради във Вовчанск в Харковска област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души са загинали при руски атаки в Харковска и Днепропетровска област в Украйна. Русия атакува и градовете Одеса и Черноморск рано тази сутрин, но няма пострадали. Украинските въоръжени сили от своя страна са нанесли удари с дронове в 8 руски области, съобщи източник от разузнаването в Киев. Руските сили подложиха днес на обстрел две жилищни сгради във Вовчанск в Харковска област в Североизточна Украйна. По данни на властите един човек е загинал, а друг е бил ранен.

Нападението бе извършено часове след като Русия изстреля най-малко седем ракети към Украйна през нощта, две от които бяха свалени от противовъздушната отбрана. Руски удар в Днепропетровска област също взе жертва, съобщи губернаторът на областта. Сутринта Русия атакува и градовете Одеса и Черноморск, но няма пострадали и причинени щети.

Руското министерство на отбраната съобщи, че са били прехванати 50 украински дрона в района на Белгород, Брянск, Курск, Тула, както и в Калужка област и областите Смоленск, Рязан и Москва. Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков, двама цивилни са загинали в резултат на атаката.

При украинските атаки е подпалена и горивна база и са засегнати три електрически подстанции. Украински дрон е ударил през нощта склад за гориво в Смоленска област и го е подпалил, а атаката срещу регионалния център е била отблъсната, съобщи губернаторът на областта Василий Анохин.

Според източник на украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс, съоръженията са предназначени за подпомагане на руското военно-промишлено производство..

Страните от НАТО обещаха да предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Нидерландия обеща допълнителна военна подкрепа на Украйна в размер на над 200 милиона евро.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна