Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху обеща да се възпротиви на всякакви санкции срещу израелската армия

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър Бенямин Нетаняху обеща да се възпротиви на всякакви санкции срещу армията на страната, след съобщения, че САЩ планират да намалят помощта за батальона "Неца Йехуда" заради предполагаеми нарушения на човешките права на окупирания Западен бряг, съобщи Би Би Си.

Би Би Си цитира Бенямин Нетаняху да казва, че "ще се бори с всички сили срещу подобен ход". По-рано новинарският сайт "Аксиос" бе съобщил, че САЩ имат предвид конкретно израелския батальон "Неца Йехуда". Би Би Си съобщи, че има сведения, че Съединените щати са готови да наложат забрана за оказване на помощ на чуждестранни сили, за които има достоверна информация, че нарушават човешките права. Медията коментира, че Вашингтон, който е основен съюзник на Израел, никога досега не е спирал помощта си за отрядите на израелските отбранителни сили. 

Ройтерс съобщи, че израелските военни твърдят, че "Неца Йехуда" действа в съответствие с международното право. 

Всяко решение да се забрани на част на израелската армия да получи военна помощ от САЩ ще бъде взето съгласно "Закона Лийхи" от 1997 година, носещ името на тогавашния сенатор Патрик Лийхи. Законът предвижда спиране на финансирането или обучението за чуждестранни военни части. "Неца Йехуда" е специална част само от мъже, създадена през 1999 година. В нея служат ултраортодоксални евреи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна