Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британците губят доверие в полицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания гласоподавателите губят доверие в полицията, след поредица от скандали и нарастване броя на престъпленията, включително кражби от магазини и киберпрестъпления. Това разкрива допитване, проведено от вестник "Таймс" в рамките на стартирало новаторско едногодишно проучване за бъдещето на наказателно-правната система.

Проучването на "YouGov" разкрива потресаваща липса на доверие, като повече от половината от анкетираните казват, че не вярват на полицията за разкриване на престъпления, а над една трета казват, че нямат вяра на властите за поддържане на реда и закона. Комисията за престъпност и правосъдие на вестника, която ще докладва пълните данни следващия април, ще събере доказателства от цялата система на наказателното правосъдие и ще изготви радикален план за широкообхватна реформа. 

Всичко това става на фона на влошаване на нивата на разкриваемост, удължаване на забавянията, рекордни натрупани съдебни дела и препълнени затвори.

Проучването на "YouGov" поставя под въпрос принципа на така наречената "полицейска дейност чрез съгласие", който е в основата на закона и реда в тази страна. Само 26 на сто от хората вярват, че полицията би арестувала и преследвала някого, ако бъде ограбен, а само 7 на сто са уверени, че джебчия ще бъде заловен.

Над една трета смятат, че е малко вероятно извършителят да бъде арестуван и преследван, ако те съобщят за сексуално насилие. Общественият апетит за реформи се подчертава от факта, че само 37 процента от гласоподавателите вярват, че полицията върши "добра работа", а повече от половината смятат, че върши работата си по-зле, отколкото преди 30 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна