Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Люксембург евроминистри обсъждат военната помощ за Украйна

Снимка: Европейски парламент

Министрите на външните работи и на отбраната се събират на съвместно заседание в Люксембург, за да обсъдят военната подкрепа за Украйна и евентуални санкции срещу Иран заради нападението срещу Израел.

Крайно време е да се подкрепи Украйна, заяви дипломатически източник от ЕС и посочи като най-неотложна задача доставките на системите "Пейтриът".

Дебатите са на фона на одобрената военна помощ от Камарата на представителите в събота на стойност близо 61 млрд. долара, което вероятно ще се отрази и на решението на страните членки. Според източника, ще се обсъжда и как печалбите от замразените руски активи да се насочат към Украйна, но не е сигурно, че ще се стигне до споразумение по въпроса.

По повод Иран има идея в санкционната рамка за режима на дронове, които персийската страна изнася към Русия, да се включи и производството на ракети.

"Не можем да кажем ще има ли пълно политическо съгласие, но трябва да предотвратим изпращането на балистични ракети от Иран към Русия", казва още той.

Също така министрите ще дебатират възможностите санкционния режим да се разшири и към прокситата на Иран в Близкия изток.

А в Страсбург ще се състои последното пленарно заседание на Европейския парламент преди изборите за нов.

На него освен предстоящия вот ще бъдат обсъдени и твърденията за руска намеса в институцията. 

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна