Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 млрд. евро за възстановяването на Тесалия от наводненията миналото лято

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство обяви, че отпуска над 1 милиард евро за възстановяване на област Тесалия, която пострада тежко от наводнения миналото лято. 

Учение, което днес се провежда на остров Крит, е част от превантивните мерки срещу природни бедствия с обучение на населението и спасителни екипи.

Гърция отпуска един 1,4 милиарда евро за възстановяване на област Тесалия след наводненията миналото лято, съобщи заместник-министърът на инфраструктурата Никос Тахиас.

Бедствието засегна не само жилищни сгради, но и транспортната структура, унищожи ферми и пътища. За възстановяване на железопътните връзки са предвидени 470 милиона евро. По време на фермерските протести местните земеделци заявиха, че ако не получат помощ, ще напуснат района. Целта на правителството е да запази и възстанови Тесалия, като житницата на Гърция, заяви при посещение премиерът Мицотакис.

Министърът за климатичните промени Кикилиас съобщи днес от Крит, че започва мащабно учение за справяне с последствията при евентуално силно земетресение. Крит е сеизмична зона и всички трябва да знаят, как да реагират, за да няма жертви при бедствия, подчерта министърът. 

В учението днес участват не само пожарникари и екипи на Гражданска защита, но и служителите в общините, ученици, персоналът на хотели и заведения.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна