Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се самосезира за изхвърлен фрезован асфалт в Прохода на Републиката

Говорителят на Районна прокуратура Велико Търново Тотко Тотев и наблюдаващият прокурор Пламена Петкова-Димова
Снимка: Здравка Маслянкова

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и разпореди цялостна проверка за изхвърлянето на фрезован асфалт извън предпазните огради в деретата в Прохода на Републиката.

Образувано е досъдебно производство за допуснато замърсяване на почвата при 31-вия километър в Прохода на Републиката, с което тя е станала опасна за хората, животните и растенията. 

За нарушението алармира с клип в социалните мрежи шофьор, минал през района, където приключват пътните ремонти. От видеото се вижда, че машината, която фрезова стария асфалт между Вонеща вода и Мишеморков хан, директно го изсипва в дерето, вместо да бъде събиран.

"Предстои изземване на представителни проби. Огледът ще бъде извършен с участието на експерт от РИОСВ – Велико Търново. Оказано е извършването и на разпити на свидетели, строителни работници и други". 

Изискана е информация и от възложителя – Агенция "Пътна инфраструктура", и изпълнителя на ремонта – великотърновска строителна компания, посочи наблюдаващият прокурор Пламена Петкова-Димова.

Тепърва ще се установява какви количества фрезован асфалт са изхвърлен и незаконно, колко са замърсените площи и дали попадат в участъци от защитената зона по поречието на река Белица, отговори прокурор Димова на въпрос на БНР за мащабите на замърсяването.

"Регламентираното наказание е от една до пет години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 30 000 лева", посочи наблюдаващият прокурор.

Въпреки, че от РИОСВ – Велико Търново заявиха, че няма опасност за околната среда, от прокуратурата им разпоредиха повторна проверка. От Пътната агенция посочиха, че ще санкционират фирмата изпълнител на ремонта. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна