Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Снимка: БНТ

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума Technovation 2024, който ще се проведе в София на 23 април.

Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани, са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения оптимизират дейността на големите индустрии? Как можем да използваме международния опит в българския контекст?; Как се възползва бизнесът от усъвършенстването на изкуствения интелект?; Какви възможности за растеж предоставя интегрирането му в различните сфери?


"За човечеството космосът е новото поле за развитие на икономика, иновации,  приложения дори и на социални дейности. Панелът, който е посветен на космическата индустрия и технологии, има за цел да представи мнението на експерти пред по-широката публика в България какъв е потенциалът за тези дейности.
Искаме да покажем, че България, българските компании, специалисти и научни организации имат абсолютната готовност и потенциал да са част от този от тази нова икономика на XXI век."

Това отбеляза пред БНР-Радио София един от участниците във форума д-р Веселин Василев, изпълнителен директор на CASTRA (Клъстер "Аерокосмически технологии, изследвания и приложения") и единствения българин – избран за Академик на престижната „Международна академия по астронавтика“, Франция.

Той посочи и други важни сфери като цифровата икономика, изкуствения интелект, океаните и моретата, но космосът е нещо, което до голяма степен привлича въображението и мотивацията на хората и затова е един много голям двигател за развитие на новости.

По изследване на Евробарометър България е на първо място в Европейския съюз по подкрепа от страна на обществото на инвестициите за развитие на космическата сфера.

"Българите сме вдъхновени и ентусиасти и това не е само на ниво обща публика, но и за бизнес, за научни изследвания. Това може да бъде много силен мотиватор и двигател в различни области. Потребителите, клиентите, тези, които са платежоспособните единиците, са на Земята, не са в космоса. Но искам специално да подчертая, че успешните бизнес модели (ще) са тези, насочени към подобряване на бизнеса и съществуването на хората - с новите инструменти, които космоса ни предлага – наблюдение, телекомуникации, космически производства – на критични материали за медицината, например. Космическите технологии могат в крайна сметка да подобрят дейността и живота на бизнесите на Земята." 

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна