Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Снимка: БГНЕС

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани.

След ареста на повече от 100 участници от "Лагера за солидарност в Газа",който се беше разположил на тревните площи пред сградата на Колумбийския университет, последваха пропалестински протести не само в осемте най-престижни университета, известни като "Университетите от Бръшляновата лига". В защита на Палестина изградиха лагери и колегите им в Мичиганския университет, Нюйоркския университет и Масачузетския технологичен институт.

В Колумбийския университет в Ню Йорк студентите преминаха на онлайн обучение от съображения за сигурност, а протестите прехвърлиха територията на Университета и заеха района в близост до него. 

Харвард беше затворен за посещения на външни лица по същата причина.

В Йейл полицаи арестуваха около 45 протестиращи, а това предизвика студентите не само да продължат, а да блокират и улици в близост до Университета.

От една страна пропалестински настроените настояват университетите да не правят финансови инвестиции в компании, които продават оръжия на Израел, а от друга страна защитниците на Израел се оплакват, че критиките към държавата са се превърнали в антисеметизъм.

Републиканци от Камарата на представителите призоваха президентката на Колумбийския университет Минуш Шафик да подаде оставка, но дали това ще сложи край на студентското недоволство, е твърде съмнително. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна