Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе
Снимка: АФП

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи това да се случи.

Министърът на териториалната политика Виктор Анхел Торес увери, след среща с премиера на Канарските острови Фернандо Клавихо, че ще бъде направено законодателно изменение, което ще позволи териториите, засегнати от извънредна миграционна ситуация като Канарските острови да могат да разпределят непридружени непълнолетни мигранти сред другите общности.

Изричното условие е техният брой да надвишава повече от 150% от капацитета, който територията, през която са влезли незаконно в Испания може да поеме, така, че техните права да бъдат защитени.

В случая с Канарските острови броят на непридружените непълнолетни е над 5000 души, което означава, че 2500 от тях трябва да бъдат прехвърлени в други автономни региони. Мярката касае и автономните градове Сеута и Мелиля, където миграционният натиск е много силен и цели облекчаване на работата на приемните центрове.

Според министър Торес член 35 от Закона за имиграцията ще бъде променен и ако няма споразумение с останалите автономни общности, ще се прилага по задължителен начин. Очакванията са законодателните промени да бъдат одобрени от всички политически партии с изключение на крайнодясната "Вокс".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна