Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда

Васил Божков
Снимка: БГНЕС

Васил Божков и съпругата му - Елена Динева ще бъдат съдени за корупция и рекет. Като обвиняеми са привлечени още 8 души, сред които четирима бивши шефове и членове на вече закритата Комисия по хазарта. Двама от тях са били председатели на комисията, един е оглавявал дирекция, а един е бил експерт. 

Общата щета, причинена от извършените длъжностни престъпления, е над 550 млн. лева незаплатени държавни такси, обясни прокурор Ангел Кънев по повод внесения по-рано днес обвинителен акт срещу Васил Божков. 

"По делото са разпитани над 250 свидетели. Обвинителният акт е над 3000 страници, като сме внесли всички доказателства, включително класифицираните такива, в Софийския градски съд и очакваме насрочване на разпоредително заседание".

"Считаме, че към момента не са налице основания, които да налагат съдебните заседания да са при закрити врати".

Кънев допълни, че длъжностните лица са събирали неколкократно по-ниски такси, а общата причинена щета на бюджета е над 550 милиона лева.

"Това е установено с две инспекции на Агенция за държавна финансова инспекция и две експертизи. Най-общо казано, многократно по-ниски такси са събирали длъжностните лица". 

Над четири години продължи разследването.

По делото има обвинения за изнудване и за рекет по отношение на няколко физически лица, собственици на две търговски дружества, които са били конкурентни на част от обвиняемите.

За организатор и ръководител на групата е посочен Божков, който действал в съучастие с длъжностни лица от бившата комисия по хазарта. 

Това е вторият обвинителен акт срещу Васил Божков след изненадващото му завръщане миналото лято от Дубай, където се укрива от правосъдието над три години. Другият е по така нареченото "криминално дело" - за опит и поръчителство за убийства и за изнасилване. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна