Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Снимка: Ройтерс

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок. 

Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването по-късно във вторник и веднага да изпрати пакета в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън.

Доставките на американска военна помощ за Украйна може да започнат до дни след президентското одобрение. Разходите по законопроекта в размер на 61 милиарда долара включват средства за попълване на американския арсенал след отправянето на оръжия за Киев, както и такива за Инициативата за подпомагане сигурността на Украйна, чрез която Пентагонът купува системи за украинската армия директно от американски компании. 

Около 8 милиарда долара са за невоенна помощ, включително за дейността на украинското правителство.

Девет души са пострадали при нощната атака с дронове в Одеса, между които деца на 12 и 9 години и две бебета. Според украинските военни Русия е изстреляла и две балистични ракети "Искандер".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ще бъдат засилени ударите срещу логистични центрове и складове в Украйна, в които се съхраняват западни оръжия. Шойгу оповести въвеждането на новите зенитни ракетни системи С-500 на въоръжение в руската армия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна