Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният департамент на САЩ: България продължава да има проблем с човешките права

Снимка: bulgaria-embassy.org

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати.

Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и жестоко отношение към граждани от страна на държавни органи, сериозни проблеми с независимостта на съдебната власт, сериозна корупция във властта, престъпления и заплахи, мотивирани от антисемитизъм.

Източниците, на които Държавният департамент се позовава, са в голямата си част неправителствени организации като "Антикорупционен фонд", Български хелзинкски комитет и Асоциацията на европейските журналисти. Цитират се твърдения на бившата съпруга на следователя Петьо Петров-Еврото, че бившият ѝ съпруг е оказвал влияние върху прокурори чрез подкупи и търговия с влияние, изнудване и стимули за кариерно развитие. 

Припомня се насилието на полицаи над демонстранти по време на протеста срещу БФС миналия ноември, а също гражданските дела, заведени срещу Атанас Чобанов и други журналисти за статии с твърдения за корупционни практики в строителството на пътна инфраструктура.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна