Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амфибрахий в До мажор" - новата книга на Ивайло Диманов

3
Ивайло Диманов
Снимка: Станислава Пирчева

За всички, които се чувстват самотни в лабиринта на отчуждението и търсят своето място и смисъл, сред хора и улици, е поканата ни за среща с поетичния свят на Ивайло Диманов. В "Нощен хоризонт" с музика и стих съпреживяваме новите стихотворения на поета в досег с любовта, раздялата и търсенето на щастието.

Най-новата му стихосбирка "Амфибрахий в До мажор" е покана за изследване на този свят, който по думите на Диманов е стар вестибюл, но пък пълен с живот и вълнуващи възможности.

Новата му книга "Амфибрахий в До мажор" е необичаен проект, комбиниращ поезия, авторски илюстрации и песни, дори със стихове на брайл. За заглавието на книгата поетът разказва как използва трисричната ритмическа стъпка на амфибрахия. Стихосбирката обхваща широк спектър от теми и емоции. 

Книгата е разделена на няколко цикъла "Драсна Бог с кибрит", в който с дръзки и нетрадиционни изразни средства поетът прониква в дълбините на човешката душа. В цикъла "Това не е сонет" строфите са свързани с невидими нишки и преливат в неочакван ритъм. А във финалния цикъл "Вървиш отчаян" читателят влиза в света на вътрешните битки и тъмни страхове, които дебнат в душата на поета.

Ивайло Диманов

Ивайло Диманов е журналист, писател и бард от София, автор на 14 книги с поезия, белетристика и театрална критика. Лауреат на много национални и международни литературни отличия. Имал е стотици концерти със свои авторски песни и поезия в различни градове на България, в Чехия, Румъния, Сърбия, Италия, Австрия, Словакия, Украйна, Франция, Русия, Англия, Южна Корея, Гърция, Швеция, Белгия, Канада и САЩ. Има издаден самостояте-лен албум с авторски песни «Наздраве, Самота!», с който през 2018 г. поетът представи България в Международния фестивал на поезията в легендарната «Санта Чечилия» в Рим. Превеждан е на 12 езика, член на СБЖ и СБП, доктор по журналистика. Понас-тоящем е управител на Клуб „Журналист” и председател на Ко-мисията по професионално-творческите въпроси в Съюза на бъл-гарските журналисти. Неотдавна излезе от печат неговата най-нова стихосбирка "Амфибрахий в До мажор".


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна