Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"И в предишни периоди доста кашлици може да са се дължали на коклюш"

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

Може да се помисли за още една ваксина срещу коклюш - на 17-годишна възраст, смята общопрактикуващият лекар

| Интервю
Доц. Любомир Киров
Снимка: БТА

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш.

Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

"Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници. Няма, за щастие, типичната картина, каквато е описана. Много колеги няма и да видят типичната картина на коклюш и това се дължи на провежданата ваксинация."

В началото започва като остро вирусно заболяване на горните дихателни пътища, с хрема, невисока температура и кашлица. Първа червена лампичка е, ако тази кашлица не намалява и не върви към подобрение към края на този период, поясни лекарят. Белег е качествената промяна на кашлицата към пристъпна, която може да бъде съпроводена с трудно поемане на въздух и дори с повръщане, особено през нощта.

"Това вече е сигнал, че може да бъде коклюш. Доказва се с лабораторни изследвания. Това не е рутинна практика и не се прави при всяка кашлица."

И в предишни периоди доста кашлици може да са се дължали на коклюш, допуска специалистът.

"У нас, за разлика от много страни по света и в Европа, имаме задължителен имунизационен календар. Моят призив към всички родители – нека да водят децата си редовно на съответните ваксинации. Неслучайно около нас пламти от морбили, а в България няма. Като говорим за коклюша, до 12-годишна възраст включително, децата подлежат на 5 ваксини срещу коклюш", коментира д-р Киров в предаването "Хоризонт до обед".

Ако родителите са пропуснали някоя от тези реваксинации, нека заведат детето си при семейния лекар, за да постави ваксината, апелира той.

Възрастта за първата ваксина може да се свали, смята доц. Любомир Киров. По думите му, това няма да реши на момента проблема, но е мярка, която ще действа добре и в бъдеще.

Общопрактикуващият лекар изрази мнение, че може да се помисли "защо пък не и на 17-годишна възраст да се прави още една такава ваксина" и след това реимунизирането през 10 години да не бъде само тетанус-дифтерия, а срещу тетанус-дифтерия и коклюш.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна