Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спасител на плаж Кабакум край Варна
Снимка: Галена Ковчазова

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и кмета на града Благомир Коцев. 

Тези нови изисквания заварват концесионерите неподготвени, както и целия сектор, каза той. По думите му възниква правен казус, ако се оставят старите правила и затова ще търсят решение междуведомствено.

Ръст между 5 и 10% на туристи се очаква по Северното Черноморие през това лято. Това са само прогнози, които не отчитат записвания в последния момент, уточни служебният министър.

Милошев каза, че секторът, който изпитва липса на работна ръка, ще бъде облекчен с вноса на кадри от трети страни, които вече по-лесно могат да удължават визите си, благодарение на промените в Закона за чужденците. 90-дневната виза вече ще се подновява и у нас, а не само в страната, където е издадена. 

Друг проблем е дивото къмпингуване и контрола върху него. От бранша са поискали създаване на туристическа полиция, която да следи за всякакъв вид нарушения, каза още той.

Милошев обърна внимание и на необходимостта от разширяване на ГКПП "Дуранкулак". Това е важен портал за румънски туристи. Пунктът не е достатъчно голям и в активния летен сезон се създава напрежение, каза той.

Чуйте повече в репортажа на Даниела Стойнова: 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна