Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Стоянова: Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за инвестиции

"Правото на чиста природна среда е заложено в Конституцията и гарантира здравето на хората"

| Интервю
Десислава Стоянова
Снимка: Ирина Недева

Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Реално се бяхме обърнали с обща позиция на  За Земята, Грийнпийс, и гражданското Равни БГ. За съжаление има реален риска днес да се вкара тази точка и да има гласуване на това изменение. 

Това каза Десислава Стоянова от За Земята в интервю пред БНР.

В "Хоризонт до обед" тя коментира притесненията на природозащитници относно промените, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес.

"Според нас то ограничава правата на гражданите и застрашава реално техния живот и правото на чиста околна среда", заяви Десислава Стоянова.

За Земята е НПО и не се обвързваме с политически партии, както и другите ни партньори в "За да остане природа в България". Смятаме, че скандалът за Корал не е обект на нашата работа. Притесняват ни такъв тип действия – противоконституционни, като да се направи изменение на закон в рамките на седмица, нарушавайки абсолютния ред за процедурите", обясни Стоянова от За Земята.

И допълни: 

"Има системно т. нар. черен пиар към гражданските организации. Това е от години и върви системно срещу нас, ние често сме "враг на народа", въпреки че правото на чиста природна среда е заложено в Конституцията и гарантира здравето на хората. Ние с нашата работа реално се борим за опазване на природата и човешкия живот."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна