Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветено наследство – за възприятието на светлина и пространство

Проектът Heritage Illuminate съчетава традиционни техники на сграфито със съвременната 3D мапинг технология. Творбите на именитите художници Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов оживяват в дигитален формат в София, Пловдив и Велико Търново. Първата инсталация бе представена на 26 април пред входа на Театър "199" в София. Видеопроекция оживи известната картина на Стоян Илиев – "Булгарплод".

За обмена между миналата епоха и новото поколение в предаването "Домът на музите" разказва Владислав Илиев. Той е визуален артист, които работи в областта на интерактивния дизайн, 3D мапинг и нови медии и развива интегрирането им в театъра и перформативните изкуства.

Според него сграфито техниката и 3D мапинга колаборират безпрепятствено помежду си и публиката с възторг възприема комбинацията от светлина и пространство.

Сграфито техника представлява "издраскване на слоеве", които се налагат и посредством това издраскване се образува една рисунка. Тази техника набира популярност през XVI век в Италия. В България имат над 1000 такива творби, които са реализирани е епохата на социализма, посочва Владислав Илиев.

Той допълва, че проектът цели да акцентира върху важността на културното наследство и да провокира размисъл в обществото относно запазването на културните съкровища. Чрез иновативните технологии и изкуството, Heritage Illuminated подтиква хората да осмислят и разискват различни проблеми, свързани с историята и културата.

Целта на "Heritage Illuminate" да провокира разговор в обществото ни за опазване на културното наследство, като използват новите технологии и привлекат интереса към забравени произведения в градовете ни.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Снимки: личен архив Владислав Илиев

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна