Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 изпълнители участват в конкурса "Гласове и мелодии от Пернишко"

Снимка: БНР

Конкурс за традиционно песенно и музикално творчество "Гласове и мелодии от Пернишко" се провежда днес в Перник. Той се организира от читалище "Нови хоризонти 2009" и е в два раздела - народно пеене и инструментални изпълнения в категориите професионалисти, любители и учещи. Конкурсът се организира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Над 100 изпълнители от различни краища в страната участват в конкурса. Певците се представят с по две песни - една от региона на изпълнителя или по избор и една на популярен изпълнител от Пернишко. Тази година те избират песни от репертоара на Радка Алексова, Снежана Витанова и Павел Сираков. По две изпълнения ще имат и инстументалистите, едното от които задължително е мелодия от Граово.

Конкурсът се провежда за втора поредна година. Целта е опазване и популяризиране на музикалното и песенно наследство на пернишкия регион, където традиционното пеене се характеризира със сложна техника на изпълнение.

Компетентно жури, оглавявано от доц. д-р Наталия Рашкова, ще оценява участниците. Датата и мястото на конкурса не са избрани случайно. На 1 май в миналото в района на крепостта се е провеждал старият събор на тогавашното село Перник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна