Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Христова представи самостоятелната си изложба "Иконите и стъклото" в Ямбол

| Репортаж
Снимка: Даниела Костова

В навечерието на Великденските празници в ямболската галерия LP ART своята самостоятелна изложба "Иконите и стъклото" представи художничката Петя Христова. 
Изложбата, в която са представени 33 икони от стъкло, е уникално явление в арткалендара на Ямбол, тъй като е обърната изцяло към декоративното изкуство, подчерта председателят на Съюза на ямболските художници Петър Тепсизов:
"Този неин танц със стъклото продължи доста дълго време и тя действително направи неща с този материал, които са с уникален визуален ефект".
По-голямата част иконите в изложбата са изработени чрез високотемпературна обработка на арт стъкло. Показани са и пет икони от излято стъкло, което е една изключително сложна техника, подчерта художникът Цветан Казанджиев:
"Както казваме ние художниците - това е висш пилотаж. Много хора, които са на това поприще, могат само да мечтаят за такова нещо".

В продължение на две години Петя Христова изработва витражите в катедралата "Света Дева Помощница" в косовския град Призрен.
"Аз си мечтая да правя иконите - днешните икони, които не винаги, даже в повечето случаи не са по канон, но аз искам да нарисувам днешната икона".
Снимки: Даниела Костова
Целия репортаж на Даниела Костова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна