Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е за избор, но и да помислим за по-задълбочени промени, смята политологът

Мария Матеева-Казакова: Трябва да се молим за Възкресението на България!

"Нямаме нужда от политическа революция или прекрояване на Конституцията, имаме нужда от отговорна и бавна морална еволюция"

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

"Изправени сме пред поредни сериозни избори, които за съжаление се оказват много по-дълбоки, защото българската демокрация натрупа много грехове за последните 35 години". 

Това коментира пред БНР политологът д-р Мария Матеева - Казакова. И продължи: 

"Може би е време да помислим сериозно дали не трябва да кажем "Вън търговците от храма", защото анализирайки подробно нейните характеристики, виждаме, че повечето маркери за демократичност изобщо вече са на червено. Има съмнение за това как се провежда изборният процес, как се финансират политическите партии. Стигнали сме до степен да отричаме и постоянно да искаме създаването на нови политически формирования заради основателни съмнения за елементи на олигархичност в българските политически партии, без обаче да си даваме сметка, че без тях практически олигархизацията достига много по-сериозни равнища. Нямаме стабилност на политическото представителство. Невъзможно е съставянето на стабилни мнозинства".

Паралелно с това обаче Казакова подчерта, че все още в страната не се отказва участие в избори. "Няма възпрепятстване на достъпа на потенциални кандидати в това да участват в избори", посочи тя и добави, че има и известен медиен плурализъм. 

Време е за избор, но е време и да помислим дали не трябва да направим задълбочени промени - много повече от това да излъчим поредните политически представители, призова политологът в интервю за предаването "Преди всички". 

Според нея след поредните избори, картината няма да бъде променена. Тя подчерта, че вече и в ляво е достигната критична точка на разпад:

"Може би нови формирования в ляво имат някакъв потенциал, който обаче едва ли ще промени кардинално картината. Дори да се появи нов участник, едва преминал 4-процентовата бариера, това само ще доразмъти картината от гледна точка на пълната нестабилност на политическите субекти". 

По думите ѝ положението е стигнало до кризисна ситуация. В този смисъл Казакова смята, че е възможно "някакви силно реакционни настроения да намерят своето проявление", но отново няма да има кардинално обръщане в рамките на следващия вот, който, според нея, няма и да е последен. Няма да промени картината и евентуална нова президентска партия

"При нестабилност на представителството е невъзможно да се смята, че можем да мечтаем за пълни управленски мандати. Това не би трябвало да ни навежда на идеята, че е необходима по-сериозна реформа на политическия режим. Видяхме, че всички импровизирани опити за прекрояване на Конституцията се инструментализират от силните на деня с цел устройване на директния им интерес в момента, без да се мисли за дълбоките щети и риска за стабилността на представителството в България изобщо", коментира политологът.

Намираме се на дъното на една политическа криза, категорична е Мария Матеева - Казакова, но добави, че трябва да се замислим и за ролята на избирателите.
 
"Трябва да се молим за Възкресението на България. Нямаме нужда от политическа революция или прекрояване на Конституцията, имаме нужда от отговорна и бавна морална еволюция, която би довела до решаване на всичките ни проблеми".

Според нея европейските избори ще останат в сянката на националния вот

Цялото интервю на Таня Милушева с Мария Матеева - Казакова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна