Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновски храм, строен от Колю Фичето, очаква ремонт

2
Великотърновският храм "Св. св. Кирил и Методий"
Снимка: Здравка Маслянкова

Великотърновският храм "Св. св. Кирил и Методий", който е национален паметник на културата, е в много тежко състояние и чака ремонт. През това време десетки миряни даряват труда и парите си за ремонт на църковния покрив.

Църквата в квартал "Варуша", носеща името на славянските първоучители, е строена от майстор Колю Фичето и след нея той получава титлата архитект. Храмът не е в добро състояние, разказват хората от квартала:

Великотърновският храм

"Храмът има нужда от ремонти. Нае се един да го оправя, важното е, че е почнало. За съжаление, 1913 г. е имал два купола, но падат от земетресението. Щяха да ги възстановяват по някакъв проект, но не се е осъществило още". 

За ремонта на храма има проект, който се съгласува с Националния институт за недвижимото културно наследство. Всичко е за ремонт и най-вече покривът, за да не бъдат унищожени уникалният иконостас и икони. Много хора даряват за ремонта, разказа клисарката Дияна Денева:

Дияна Денева

"Течовете ни ги отстраняват и това са хора, които доброволно даряват труда си.  Най-вече аз знам, че Бог води душите, той ги доведе. Сега е сигурно божието време".

Великотърновският храм

В храма "Св. Св. Кирил и Методий" се готвят за Възкресение.

"Възкресението е нашият път. Вярвайте в него, знайте, че Бог е жив, той е единственият, който дава живот,  той ни определя мястото за вечността“, почела Дияна Денева.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Венцислав Василев Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна