Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Михайлов: Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда

"Църковната медия трябва да говори разбираемо за хората, да видят, че Църквата сме всички християни"

| Интервю
Пламен Михайлов
Снимка: Адриана Киселинчева

В православната ни вяра Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда. Всеки момент на тъга е свързан с надежда за спасение и с радост, която Господ ни дава с Възкресението си. 

Това каза пред БНР Пламен Михайлов, главен редактор на "Епархийски глас", издание към Софийската митрополия, което включва списание и 24-часови онлайн радио и телевизия с YouTube канал. 

"Радостните и тържествени моменти пък не са изцяло еуфорични. Те са изпълнени и с радост, но и със спомен за покаянието и за това, че сме грешни. Православието е начин на живот, който ни кара да се стремим все повече към Бога и да бъдем все по-любящи - по неговия пример", обясни той.  

По думите на Михайлов идеята на една църковна медия е на първо място да благовестѝ за истината, а не да се набляга на скандали или да се настрои аудиторията да мисли по определен начин:

"Второто нещо - за да е църковна медия, няма как да няма благословението от митрополита, който отговаря за съответния регион, област. Църквата се изобразява от връзката между митрополита и паството. Няма как да се говори за Христос, за църквата и да се търси авторитетност, от православна гледна точка, ако няма никаква връзка с духовната йерархия, което в Православието се предава още от Христос, през апостолите, през епископите и на свещенството. Трето - Христос говори с притчи, на разбираем език за хората. Бидейки свързани с църковната йерархия, църковната медия трябва да говори по начин, който е разбираем за хората и да видят, че Църквата сме всички християни". 

Интервюто на Снежана Иванова с Пламен Михайлов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна