Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богослужения за Второ Възкресение

Празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София, 5 май 2024 г.
Снимка: БТА

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син.

С пасхалния поздрав "Христос воскресе" духовници и вярващи се събраха за втори път днес за обща молитва в столичния митрополитски храм "Света Неделя", за да споделят възкресната радост в тази пресвята неделя. Евангелският разказ, който ни представи църквата днес, е за явяването на възкръсналия Христос пред неговите ученици.

Текстът беше прочетен по традиция на църковнославянски, гръцки, румънски, френски, немски, латински, руски, английски, еврейски, персийски, турски и български език като символ на универсалността на божия език и съборността на църквата.

По време на Второ Възкресение в храма "Света Неделя" прозвуча и синодално пасхално послание. В него Врачанският митрополит Григорий подчерта несравнимата радост от Възкресението, благодарение на която можем да преминем духовно здрави през нашия земен живот:

"Победата над смъртта, която богочовекът, господ наш Исус Христос, удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на божията любов към нас и към цялото творение. Радвайте се и още радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата.

"Света Неделя", където беше отслужена литургия за второ възкресение, беше изпълнена със стотици вярващи. Хората си пожелаха здраве и добрини:

"Днес е Великден. Това са най-хубавите празници - Възкресение и Рождество. Дават ни надежда - да бъдем по-добри най вече";

"Светъл празник, време за семейството, да сведем глави на почетем Христос и жертвата, която е направил за нас";

"За здраве на нас, на цялото семейство и на българския народ";

"Един много светъл празник и вярвам в това, че всъщност всеки един от нас трябва да постъпва по един-единствен начин и това е всеки ден да се стреми да прави по едно добро. Още не съм успял, но се надявам, че ще успея и днес да направя едно добро"

"Да бъдем по-човечни и по-добри".

Снимка: БТА

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна