Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет континента с мотор: историята на една дама

| обновено на 10.05.24 в 13:01
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.
Снимка: БНР
В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си.
"Моят мотор се казва Борис, – казва тя в ефира на "Нашият ден". – Често хората мислят, че говоря за някого, когато казвам, че съм с него. Той е истински партньор в приключенията." 
Виолета разказва, че жените пътуват сами още от началото на миналия век и тази идея е започнала да я привлича постепенно. "Реших, че и аз искам да направя нещо такова. Идеята да обиколя сама света с мотора ми дойде по естествен път. Когато взех решението, следях няколко жени, които пътуват по същия начин. Важното е веднъж да кажеш: "Тръгвам", и да направиш първата крачка."
Обиколила е пет континента: Европа, Азия, Австралия и Нова Зеландия, Южна, Централна и Северна Америка. Европа е първият континент, който обикаля неколкократно, след това се насочва към Азия, Австралия и Нова Зеландия. "Остава ми Африка, която си оставих за десерт. Надявам се да я посетя идната година, тъй като идеята ми е да прекося континента."

Виолета говори с топлота за местата, на които се е чувствала като у дома си, подчертавайки, че това усещане се създава най-вече от хората.

"Може би първото място, на което се почувствах обгрижена, беше Малайзия." В Нова Зеландия тя има спомени за най-доброто преживяване. Изумена е от помощта, която получава от хора в Индия, които се свързват с нея, след като публикува маршрута си. Според нея "пътят" не е само физически, а и духовен. Моторът Борис се превръща в символ на тази свобода и партньор в пътуването, който ѝ помага да реализира мечтите си.

"Голяма част от моите преживявания, но не всички, са описани в книгата ми "С милостта на Кали", споделя Виолета. Предстои да излезе втора част на изданието.

Тя продължава да вдъхновява други жени и мъже по света със своя пример и доказва, че мечтите могат да бъдат осъществени с воля, решителност и малко смелост.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна