Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

Герт Вилдерс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси.

Тъй като партиите са разделени по отношение на миграционната политика и държавните финанси, напрегнатите преговори за формиране на най-дясното правителство в новата нидерландска история се проточиха с месеци след като партията на Вилдерс спечели изборите през ноември. Той обаче смекчи радикалната си реторика и се отказа от премиерския пост, но коалиция.

Очаква се обединение на неговата Партия на свободата, дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на бившия премиер Марк Рюте, центристката Нов социален договор и протестната партия на фермерите. Тяхната коалиция би имала мнозинство от 88 места в 150-местната Долна камара.

Не са обявени подробности за правителствения пакт, но се очаква бъдещото управление да наложи по-строги правила за получаване на убежище. Очаква се Вилдерс да разкрие кандидата за министър-председател идните дни.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени