Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

| Интервю
Владимир Шопов
Снимка: Ани Петрова

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов.

Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос, която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея, допълни той.

Това е 43-та среща на Путин със Си Дзинпин. Този път беше използван специфичен език, с който да бъде описана връзката между двете страни. Заговори се за нова епоха, за задълбочаващи се отношения, които ще продължат за генерации напред, обясни Шопов.

Задълбочаващата се асиметрия в отношенията между Русия и Китай обаче става особено видима и вече предизвиква негативни реакции в някои кръгове в Москва, смята Владимир Шопов. По думите му, все по-ясно е, че Китай не просто купува по-големи енергийни количества от Русия, но ги купува и на по-ниски цени, а Русия все повече е принудена да използва китайския юан като платежно средство.

Владимир Путин и Си Дзинпин, май 2024 г.  Снимка: БТА

Това е партньорство, което гарантира оцеляването на Владимир Путин, изтъкна политологът.

Относно мирния план на Пекин, за който руския президент изрази одобрение, Шопов заяви, че той не съдържа оценка за руските действия в Украйна. Според политолога Китай разбира, че има известна динамика в политическия диалог за търсене на изход от войната, затова връща в дневния ред своите предложения. Шопов допусна, че руската страна може да е била изненадана от присъствието на толкова много език, посветен на мира.

ЕС оттук нататък няма лукса да стои настрана и само да интерпретира случващото се. Европа ще трябва да намери нов инструментариум, с който да реагира на потенциалните заплахи, каза в заключение политологът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени