Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

| Репортаж
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област
Снимка: Незабравка Кирова

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635. Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали години. Не са се явили 4,18 % от допуснатите или 25 ученици. Тези със специални образователни потребности са четирима.

Първата задължителна матура се провежда във всички 18 училища в областта и ще обхване 59 зали. Като квестори участват 191 педагогически специалисти.

Изпитът е започнал в посоченото време и без произшествия.

Ранна делнична утрин. Ще им върви по вода на зрелостниците в Силистра. Дъждовни капки оставяха следи върху служебните им бележки. Пред входа на Средно училище "Никола Вапцаров" се събираха 12 а. Един клас завършва тази учебна година. Класната им Елена Николова ги очакваше и проверяваше дали всички носят необходимите документи и сини химикали.

Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Преди почти 30 години и тя е излязла от това училище. Тогава обаче – за випуск 1995 година важи освобождаването от матура при отличен успех.

"Имам голямо притеснение, защото времето за подготовка остана съвсем малко. Децата все повече не четат и не четат, така че е основателно да се притеснявам не само аз, но и всички колеги". 

Тя посочи, че часовете не са достатъчни, а учениците ходят и на частни уроци.

"При нас няма истерия. Те са запознати с формата. В ДЗИ е включен материалът за 11 и 12 клас. Познават го, но не в детайли". 

Всъщност притесненията на зрелостниците бяха повече от това, че трябва да отговарят на репортерските въпроси, отколкото, че ще влязат на изпит. Някои от тях дори вече са приети студенти от миналата година – остава да имат положителен резултат от матурата, който да бъде вписан в дипломата им.

"Изобщо не се чувствам притеснена, уверена съм в себе си".

"Мисля, че ще се справя. Не съм ходил на частни уроци".

"Частни уроци – не, учила съм си отделно вкъщи".

Мнението, че учебният материал е обемен, а часовете за затвърждаване на наученото не са достатъчно, го споделя и директорът на училището Калоян Нейков.

"Получава се така, че колегите преминават доста бързо по някои от темите. Всичко опира и до мотивацията на един ученик. Основният проблем е, че децата все по-малко четат книги. Всичко вече започва да се възприема за бърза консумация. Не е излишно да има изпит. Оценката е независима. Матурата показва реалната ситуация. За мен тя е полезна. Може би форматът трябва да е малко по-различен". 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна