Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

| Репортаж

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността.

Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и стипендии на студенти, които биха се ангажирали да работят за тях.

Близо 40 работодателски организации представиха възможностите за работа и кариерно развитие на студентите от Югозападния университет. Сред тях бяха водещи компании от сферата на финансите, банковото дело, телекомуникациите, търговията и логистиката, здравни и социални заведения, общини, държавни институции. В офертите си част от работодателите предлагат и заплащане на семестриални такси, а други – възможността студентите да работят при тях, докато учат.

"Очакваме да говорим с хора със сериозно желание за работа. Трябват ни ентусиазирани хора, ние ще ги научим. Това момиче работи при нас, учи сериозна специалност, която отнема доста време, но намира възможност да се развива", разказва един от работодателите, включили се в кариерния форум.

Предлагат се и възможности студенти да добавят актив към личното си портфолио като доброволци в неправителствения сектор. Сдружения, работещи в областта на социалното предприемачество и услуги към уязвими групи търсят специалисти в поне 4 направления – кинезитерапевти, логопеди, социални работници, специални педагози.

Държавни институции и общини също се опитват да печелят бъдещи кадри на подобни форуми.

Боряна Шалявска, заместник-кмет на Благоевград, мотивира участието на общината в кариерния форум с необходимостта да партнира и на университетите, и на бизнеса.

"Искаме да позиционираме общината като място за развитие на кадри и за развиване на нашия град."

За първи път кариерният форум в университета е толкова мащабен, признава доц. Блага Джорова, ръководител на кариерния център във висшето училище. Нейната амбиция е работодателите и университетът да не прекъсват тази връзка, особено при планиране на нуждата от бъдещи специалисти.

"Да ни бъдат партньори в процеса на обучение, в подготовката на студентите. Със своите предложения за промени, за дисциплини, за промени в учебните планове. Така можем да запълним тези ниши. Една от задачите на кариерния център е да проучва реализацията на студентите. Процентът е много висок, може би над 80."

Снимки: Кети Тренчева

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени