Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

| Интервю
Снимка: Колаж: Полина Тодорова

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи".

Това каза пред БНР доц. Пламен Ненов, член и секретар на Съвета за икономически анализи, относно последното им изследване за работните места.

Той напомни данните на Агенцията по заетостта, които сочат, че повече от 1 млн. души в трудоспособна възраст в страната са неактивни. По думите му обаче тази неактивност е с много силно изразен регионален профил:

"Около 60% от общините в страната, според последното преброяване, имат заетост на населението в трудоспособна възраст от под 50%. Това значи, че има един сериозен човешки ресурс, който е неактивен, но би било добре да се активира в икономиката на страната. Точно тук е ролята на тези мултипликатори на работни места, защото те дават важна информация за провеждането на ефективни политики".

В предаването "Хоризонт за вас" доц. Ненов обясни какво представлява местния мултипликатор: "Това е общото увеличение в местната заетост в резултат на добавянето на едно работно място на пазара на труда".

Изследването на Съвета за икономически анализи изчислява тези мултипликатори на заетост в България. Това, което показваме, е, че в България има много големи разлики в тези мултипликатори между различните типове общини, но също и между общини в различни области на страната, подчерта той и добави:

"Докато средно за една типична община в страната – ако 10 нови работни места генерират общо 13 места увеличение в заетостта, в по-големите общини 10 нови работни места генерират между 15 и 20 работни места средно, докато в по-малките общини те генерират само 11 работни места. Това е между типовете общини. Но също има големи разлики между общини в различни области. Тук голям фактор за тези разлики е заетостта, която е в определената област. Мултипликаторите се оказват по-високи за области, където заетостта е по-ниска. Най-ниският мултипликатор е за област София, където пазарът на труд е много напрегнат, фирмите търсят да наемат служители, а няма откъде да ги наемат. Малко е поспаднала и миграцията към София".

Пламен Ненов посочи препоръките в изследването, които да спомогнат за увеличаване на мултипликаторите и общата заетост в страната.

По думите му средните ефекти, които са оценени, не са много различни от тези в други страни.

Той коментира и политическата нестабилност в страната и резултатите от нея, като открои бюджетния дефицит и инвестиционната активност.

Доц. Ненов вижда България в еврозоната през 2027 г. Това е условно и зависи от динамиката на инфлацията, подчерта той.

Цялото интервю на Снежана Иванова с доц. Пламен Ненов в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени